maanantai 17. joulukuuta 2018

Näyttötyö / Palvelun tuotteistaminen 17.12.2018

Tässä palvelun tuotteistamisen näyttötyössä esittelen työssäoppimisen aikana toteuttamaani valokuvauspalvelua Basso Median järjestämällä Bassoristeily vol. 4 -risteilyllä. Kerron missä onnistuin, missä epäonnistuin ja minkä tekisin eri tavalla tulevaisuudessa vastaavan keikan tullessa eteen. Kerron koko kokonaisuudesta lähtien matkan suunnittelusta kuvien toimitukseen. Palvelun tuotteistamisen tästä tekee se, että minulta pyydetty palvelu muutetaan konkreettiseksi tuotteeksi, jolla markkinoidaan ensi vuoden risteilyä tai muita vastaavia tapahtumia Basso Median markkinoinnissa.

Bassoristeilyn dokumentointi valokuvin

Pari kuukautta sitten minulle tuli tieto, että jo kolme kertaa aiemmin järjestetty Bassoristeily toteutetaan tänä vuonna uudestaan. Tähän tapahtumaan tarvittaisiin luonnollisesti valokuvaajaa, ja ehdotin itseni mukaan. Tarkoituksena oli saada mahdollisimman hyvin taltioiduksi risteilyn fiilikset, ja toimittaa nämä kuvat käsiteltynä muulle toimitukselle. 
Aiempi kokemukseni tapahtumakuvauksen parissa oli ehdoton etu tätä työtä tehdessä, mutta toki en ollut ennen tämäntyyppistä tapahtumaa kuvannut, joten lähdin vähän jännittäen, mutta avoimin mielin reissuun.

Lähdin liikkeelle suunnittelemalla kaluston matkaa varten. Omistan itse Canon 6D mark 2 -täyden kennon järjestelmäkameran, sekä seuraavat prime-objektiivit: 24mm f/1.4, 50mm f/1.4 ja 85mm f/1.4. Toimistolla on käytössä Canon 5D mark 3 -täyden kennon järjestelmäkamera, sekä omasta kokoelmasta poikkeavasti kaksi zoom-objektiivia: 24-70mm f/2.8 ja 16-35mm f/2.8. Lisäksi minulla on oma salama.
Valitsin mukaan oman 6D2-kamerani, sillä tunnen sen kuin omat taskuni ja osaan käyttää sitä nopeasti ja varmasti monenlaisissa tilanteissa. Optiikkaa lähti mukaan 24mm f/1.4 ja 24-70mm f/2.8. Pidän kuvaamisesta 24mm objektiivilla suuren aukon ja estetiikan vuoksi, mutta tarvitsin mukaan myös pidempää putkea, joten valitsin todella skarpin ja luotettavan 24-70mm -objektiivin. Salama on pakollinen pimeissä tiloissa, joten se lähti luonnollisesti mukaan reissulle.
Mukaan lähti myös läppäri ja ulkoinen kiintolevy editointia varten, sekä kasa muistikortteja ja akkuja, ettei virta tai muisti lopu kesken matkalla. Kuvaan aina RAW-formaatissa, joten muistia on tärkeää olla riittävästi.

Silmäilin ohjelman ja keskustelin toimituksen lähimmän esimieheni kanssa toiveista liittyen valokuvien eri seikkoihin. Saatuani tarkan toimeksiannon tein kuvaussuunnitelman (mitä ei valitettavasti ole enää olemassa, taisi hukkua viroon), ja valmistelin itseni illan töitä varten.

Kuvasin jokaisen esiintyjän ja DJ:n kuten olen kuvannut aina ennenkin. Useimmat laajakulmaobjektiivilla läheltä, salamalla tai ilman. Vähän erilaista fiilistä sain käyttämällä pidempää polttoväliä ja kuvaamalla kauempaa, kokeilemalla eri kuvauskulmia ja sommitelmia. Keikkojen välissä kuvasin tilanteen tullessa risteilyn kävijöitä.

Keikkojen välissä oli välillä taktisesti hyviä hetkiä kaivaa läppäri esille ja käsitellä muutamia otoksia, jotta Basson somekanaviin saatiin materiaalia jo paikan päällä. Kuvien nopea toimitus voi olla kriittistä tällaisissa tapahtumissa.

Työpäiväni loppui lauantaina saapuessamme maihin. Työ ei tietenkään ollut vielä valmis, vaan kiintolevyllä odotti kasa kuvia vielä läpikäytäväksi maanantaina toimistolle palatessa. Näiden kimppuun päästessäni tein kansion tämän tapahtuman kuville. Tänne kansioon tein omat kansiot raakakuville, täysresoluutioisille kuville ja web-laatuisille kuville (pitkä sivu 2048px). Lisäsin raakakuvat kuvankäsittelyohjelmaani, Adobe Lightroomiin. Käytin käsittelyssä kolmea eri esiasetusta, jotka olen itse luonut tapahtumia varten, ylläpitääkseni samaa estetiikkaa kuvissani. Saatuani kaikki kuvat valmiiksi, exporttasin web- ja täysresoluutioiset versiot omiin kansioihinsa. Kävin vielä varmuudeksi kaikki valmiit kuvat läpi diaesityksenä, jottei minulta jäänyt mitään huomioimatta.
Lopuksi toimitin kuvat eteenpäin lisäämällä ne yrityksemme käyttämään Drive-palveluun.

Onnistuin mielestäni toiveissa, joita kuville asetettiin. Noudatin Basson tunnustamaa estetiikkaa sekä sain tunnelman todella hyvin taltioitua kuviini. Huomasin, että tällainenkin tapahtuman tyyppi onnistuu ilman suurempia epäselvyyksiä tai ongelmia.

Epäonnistuin muutamissa kuvissa, joita olisin halunnut saada. Näen aina tilanteet myös potentiaalisina kuvina, ja kaikkia tilanteita en saanut taltioitua haluamallani tavalla. Toki tämä ei vaikuttanut oleellisesti palautetun työn laatuun.

Seuraavalla kerralla toivon saavani kaikki visoimani kuvat toteutettua. Tämä on utopistinen ajatus, mutta toivoa pitää olla.
Antaisin tästä työstä itselleni ehdottomasti arvosanan 3. Toimin asiakkaan toiveiden mukaisesti, ja sain hyvää palautetta kuvistani. Kuvat palvelevat tarkoitustaan ja ovat pitkäikäisiä.

Lopuksi muutamia esimerkkikuvia risteilyltä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

PageList

Custom Drop-Down